Louis XVI 1650 - 1700 Hollandse documentenkluis met chinoiserie beschilderd. Louis XVI Theetafel Secretaire 1880 Linnenkast        
     

 

 

 

Louis XVI 1650 - 1700

Hier hebben we een klassiek voorbeeld van een meubel waarvan de experts niet weten wat het is. Een unicum dus.

Het gaat om een tweedelig Nederlands eiken meubel uit de V.O.C tijd afgewerkt met chinoiserie, rijkelijk voorzien van menselijke figuren, florale en dierlijke zeer verfijnde afbeeldingen.

De deskundigen van Sotheby’s en van Spengen hadden dit nog nooit gezien en het vermoeden is dat het een documentenkluis betreft.
Het bijzondere zit in de constructie van de deur. Deze is voorzien van identieke sloten links en rechts, die onafhankelijk van elkaar geopend kunnen worden. De deur kan dus links en rechts geopend worden en scharniert op ingenieuze wijze. De bedoeling is onduidelijk.

Zie de detailfoto van een aantal beschadigde laden door met de muis over de foto te gaan.

De restauratie was mild met betrekking tot het houtwerk. Door onder andere vocht waren de poten verspocht en zijn chemisch verstevigd. De toognagels van het onderstel waren “op” en zijn vervangen, evenals de ladengeleiders. Door krimp waren de zijden links en rechts van de onderkast alsmede de deksel bovenkast gebarsten en zijn aangevuld. Het schilderwerk was zeer beschadigd. Met name aan de onderkast en de laden ontbraken vele delen van de “voorstelling” en zijn na met gesso te zijn opgebouwd, pijnlijk nauwkeurig ingeschilderd.

Er waren geen sleutels bij de sloten; deze zijn bijgemaakt door oude sleutels te voorzien van nieuwe baard en nauwkeurig uit te vijlen tot exacte passing
Tevens waren de houten toognagels aangetast door houtworm en zijn opnieuw gestoken.
Het bovenblad stond open door krimp. Het deel is aangevuld en weer met handgesmede nagels vastgezet.

Dit bijzondere meubel is in 3 maanden tijd in zijn oude glorie hersteld en behouden voor het nageslacht.
 

Webdesign: Fotofantasia.nl  
Copyright: Antiek Care 2011

 

Objectengalerie2